Dejan Ilić – otac mikrobaterije i smart kartice

Featured image

Verovali ili ne, ali mikrobateriju i sim karticu u vašim telefonima izumeo je jedan od naših sunarodnika,  priznati naučnik i uspešan preduzetnik profesor Dejan Ilić i to na zahtev Steve Jobsa.

„Kada me prvi čovek Apple-a pozvao dok sam bio na čelu nemačke kompanije „Varta“ i od mene tražio da napravim bateriju koja je antimagnetna, ima ogromnu energiju i tanja je od tri milimetra, rekao sam mu da je to po zakonima fizike nemoguće.

O zakonima fizike ne znam ništa, ali sam siguran da ti to možeš – odgovorio mi je Jobs.

Posle sedam meseci stvorio sam ovu bateriju za „Apple“ i za taj izum dobio Svetsku nagradu za inovacije“ – priča profesor Ilić, objašnjavajući zašto je Steve Jobs bio jedan od najvećih vizionara i inspiratora na polju inovacija.
Revolucionarni sistem profesora Ilića, mikrobaterija danas se koristi u gotovo svim prenosnim uređajima: mobilnim telefonima, laptop računarima, PDA uređajima, Ipod uređajima i sl.

Ovaj veliki inovator nosilac je čak tri holivudska Oskara, a jedan je za tehnička dostignuća njegove filmske kamere u filmu o Džejms Bondu.

Ima preko 600 prijavljenih patenata a u Srbiji je Predsednik Upravnog odbora Fonda za inovacionu delatnost i profesor na nekoliko evropskih univerziteta.

dejan ilic

 

Danas je na čelu nemačke  ARRI kompanije, tri puta je proglašen za menadžera i inovatora godine i savetnik je Vlade Nemačke na realizaciji baterije na projektu Elektromobilnost s ciljem da na nemačkim putevima bude milion automobila na električni pogon.

 

Uz sve to, rado radi na projektu usavršavanja akumulatora za automobile Formule 1 na elektropogon.

Govoreći o mladima u Srbiji profesor Ilić često daje dragocene savete:

– Nije tačno da uvek nedostatak novca ograničava realizaciju vaših ideja. Kad se neko potrudi, novca ima danas u Evropi, ima ga i biće ga sve više  i kod nas, ali je pitanje koliko sam spreman da uđem u rizik i kako ga sagledavam.
Možete i da bankrotirate, nije sramota napraviti greške, ali treba imati cilj, voditi se njime i biti uporan.
Što se tiče Srbije i srpskog podneblja, ne znam koju hranu mi jedemo, ali verujte mi, kad bilo gde odem u svet srećem talentovane mlade ljude odavde koji ostvaruju uspešne rezultate. Pitam se zašto to ne bi mogli i ovde.
– U svakom Srbinu postoji mali Ajnštajn, samo ga treba dovoljno zagolicati i dati mu usmerenje u kom pravcu bi mogao da ide.

Slika - 1
Slika - 2
Slika - 3
Slika - 4
Slika - 5
Slika - 6