Marketing VS Influenser

Featured image
Vreme društvenih mreža, globalne dostupnosti informacija i umreženosti korisnika na digitalnim platformama donelo je glavobolje, ali i podsticaj velikim brendovima da se ozbiljnije pozabave korisnicima.

Izgleda da je prošlo vreme klasične marketinške komunikacije o odličnom proizvodu i sjajnom korisničkom iskustvu koje nije više samo po sebi dovoljno. Danas je potrebno da verujemo da je taj brend koji biramo ujedno i društveno odgovoran i da živi vrednosti koje mi posedujemo.

Da samo uverenje nije dovoljno, nego i konkretna akcija, saglasno je 53% ispitanika – svaki brend ima odgovornost da se uključi u bar jedan društveni problem, koji nema veze sa njegovim direktnim biznisom.

 

Jedan od glavnih alata za građenje ovog poverenja je moć influensera.

Razlog za to je činjenica da se jača poruka prenosi kada neko drugi govori o brendu koji koristi.

– 63% više veruje mišljenju influensera kada govori o nekom brendu, nego samom brendu kada govori o sebi;

– 58% je kupilo proizvodu u poslednjih 6 meseci samo na osnovu preporuke influensera;

– 40% je počelo da veruje brendu nakon preporuke inflensera.

Što se tiče samih influensera – samo popularnost influensera nije najbitniji faktor, već moć identifikacije i stepen sličnosti krajnjeg korisnika sa tim influenserom. Broj pratilaca nije odlučujući faktor: oko 30% korisnika prati preporuke mega influensera, dok 70% veruje više preporukama online poznanicima i prijateljima. S tim u vezi, vremenom je došlo i do kategorizacije influensera, na osnovu broja pratilaca: nano (od 1 do 10 hiljada), mikro (od 10 do 100 hiljada), makro (od 100 hiljada do 1 million) i mega influenser (preko 1 milion pratilaca).

Na osnovu svega navedenog možemo da zaključimo da brend mora da pređe iz davanja obećanja u akciju. Korisnici znaju da brend ima moć da utiče na promenu i ukazaće poverenje onim brendovima koji iskoriste tu moć. U toj igri jednu od vodećih uloga imaju za sada influenseri – njihovo poverenje nije kupljeno, nego je ukazano.

Izvor: 2019 Edelman Trust Barometer Special Report: In Brands We Trust?

Slika - 1
Slika - 2
Slika - 3
Slika - 4
Slika - 5
Slika - 6